Waarom auto’s in de fik steken zo leuk is

Je ziet het wel eens op het Utrechtse nieuws. Een autobrand, vooral met nieuwjaar. Nu staat er een 15-jarige jongen voor de rechter wegens het verbranden van wel 15 auto’s in Nieuwegein. Één auto per eigen levensjaar. Dit deed hij samen met een 19-jarig meisje. Een soort Bonnie & Clyde van de autobranden dus?

Maar waarom is het in de brand steken van auto’s zo “populair” geworden? We weten allemaal nog wel hoe wij vroeger soms een stuk hout gingen verbranden of iets groters, maar auto’s is wel echt iets van de afgelopen jaren lijkt het wel.

Het heeft waarschijnlijk te maken met stoer doen. Maar dan is de definitie van stoer de afgelopen jaren sterk gekrenkt. Vroeger was het stoer als je een peukje opstak als jong mens maar nu is het blijkbaar cool om een auto te zien branden door jouw toedoen.

Het heeft deels ook te maken met de multiculturele samenleving. Want als je kijkt waar in Utrecht deze autobranden plaatsvinden, zijn dit wijken waar grote aantallen niet-westerse allochtonen wonen. Overvecht en Kanaleneiland spannen samen de kroon (dit zijn de feiten helaas). Jonge jongens (en meisjes) die een beetje een uitzichtloos leven hebben en het dan maar normaal vinden om auto’s in de brand te steken. Die gasten moet je gewoon keihard aanpakken en in een gedwongen heropvoedingsprogramma (2006) gooien. Misschien is het leger iets voor ze. Worden ze lekker hard van.

Verdachten van brandstichting 

Misschien heeft het voor sommige jongeren ook wel te maken met jaloezie. Het zijn vaak mooie auto’s die in de fik gestoken worden. Een dikke BMW, klassieke Audi, in ieder geval dure auto’s. Als ik niet in deze auto kan rijden dan mag niemand dat. Dat is een beetje de mindset van deze zielige figuren.

Enfin, ik hou me hart vast voor aankomende jaarwisseling. Voelt als ver weg, maar dat is sneller dan je denkt. Eerst nog even de zomervakantie, misschien branden dan wel wat auto’s weg door het hete weer (zomer 2018 stijl).