”De bewoners van Utrecht worden niet genoeg gehoord!” aldus de meerderheid van de raadsleden tijdens een commissiedebat vandaag in de Utrechtse raad. Daar ging het vandaag over participatie en zeggenschap. Iets dat de afgelopen jaren niet goed is gegaan in Utrecht.

De PVV-fractie bij monde van fractievoorzitter David Bosch ging fel het debat in. Hij stelde dat de meeste bewoners in de stad helemaal nooit gehoord worden. De coalitiepartijen in Utrecht denken dat ze een mandaat hebben omdat ze de meerderheid hebben in de gemeenteraad. Maar als slechts 56% komt stemmen dan is er nog steeds een hele grote groep Utrechters die niet gehoord wordt. In feite hebben de coalitiepartijen slecht een mandaat van een kwart van de Utrechters. Dat betekent dat je dus voorzichtig moet omgaan met het ”doordrukken” van beleid.

Participatie Utrecht
De raadzaal is tijdens het debat over participatie goed gevuld met raadsleden.

”We kunnen keer op keer voorbeelden blijven noemen. Denk aan de Weerdsingel, het Ledig Erf, de bussluis bij Overvecht en ga zo maar door” aldus Bosch. Zo stelt hij dat het vooral de wethouder Mobiliteit is, Lot van Hooijdonk, die het maar moeilijk vindt om te luisteren naar andere geluiden.

Bosch: ”Participatie betekent eigenlijk letterlijk ‘actieve deelname’. En daar begint de fout al. Participatie is eigenlijk een slecht woord voor hetgeen wat hier in deze stad al jaren misgaat. Zeggenschap daarentegen is een goede volgende stap.”