Mooie plekkies in Utrecht die verloren zijn gegaan

In dit artikel een aantal mooie dingen die helaas verloren zijn door de groei van onze stad. Utrecht staat erom bekend dat het vele van zijn nostalgische gebouwen gesloopt heeft. Even een aantal dingen op een rijtje.

Hieronder de Sint-Ludgeruskerk, die werd ook wel de ‘Dom van Zuilen’ genoemd. Wolter te Riele ontwierp een prachtige neogotische kerk die in 1924 gebouwd werd. De kerk is in 1977 gesloopt. Hieronder de foto’s:

Dan hieronder de oude Sint-Monicakerk. Die lag aan de Herenweg, even ten noorden van de binnenstad. Een kruisbasiliek met hoge, beeldbepalende fronttoren in neoromaanse stijl. Een van de vele werken van Cuypersleerling Margry, en een van de twee kerken die hij in het aartsbisdom Utrecht bouwde. Gesloten in 1972. Na periode van leegstand en discussie over de toekomst is de kerk gesloopt in 1977. Hieronder de foto’s:

Op 3 juni 1894 werden de Korenbeurs en de Fruithal, naar ontwerp van F.J. Nieuwenhuis, officieel geopend. In 1917 bood de Fruithal onderdak aan de eerste Jaarbeurs van Utrecht. De beurs was een groot succes en in 1919 werd de hal gesloopt om plaats te maken voor een nieuw Jaarbeursgebouw. In 1926 volgde de sloop van de Korenbeurs om plaats te maken voor het tweede Jaarbeursgebouw. Hoe mooi was het geweest als we deze gebouwen nog hadden. Die konden gebruikt worden als hippe markthal. Hieronder de foto’s:

De aantrekkelijke Emmakliniek die afstamt uit de jaren 10. De eerste Emmakliniek werd in 1913 opgericht aan de Emmalaan 41. De tweede werd geopend op 1 mei 1916. Deze tweede Emmakliniek is de bekendste van de twee. De Emmakliniek was een volwaardig ziekenhuis met afdelingen inwendige ziekten, chirurgie, oogziekten, huid- en geslachtziekten en radiologie. Het gebouw in 1979 afgebroken. Zowel op de Koningslaan als op de Waldeck Pyrmontkade werden huizen gebouwd. Hieronder de foto’s:

De Utrecht was het hoofdgebouw van de Levensverzekering-maatschappij “Utrecht”. Het Jugendstil-gebouw stond aan de Leidseweg 2 (voorheen Leidschestraatweg 4-5) in Utrecht, nu het Smakkelaarsveld, ongeveer ter hoogte van het middelste segment van Gildeveste. Het gebouw werd in 1902 geopend. De architect was Jan Verheul met beeldhouwwerk van Henri Scholtz en Jan Diekmann. Het gebouw is in 1974 gesloopt voor de bouw van het nieuwe winkelcentrum Hoog Catharijne. Er werd bij die gelegenheid een geïllustreerd gedenkboek uitgegeven. Hieronder de foto’s:

Zoals u ziet. Door ”verkeerd” beleid heeft Utrecht veel verloren laten gaan.

Hoofdredactie van DGU. Mail redactie@degewoneutrechter.nl