Groot datalek Samen Veilig Midden-Nederland

Door een datalek bij jeugdzorg instantie Samen Veilig Midden-Nederland zijn liggen de dossiers van duizenden kinderen op straat. Twee klokkenluiders hebben dit gemeld aan RTL Nieuws. Zij willen waarschuwen voor onzorgvuldigheid in de zorgsector en hebben de documenten aangeleverd.

Het gaat in totaal om 3.278 dossiers van 2.702 kinderen die openbaar zijn geworden door de lek. In de dossiers is volgens zijn uiterst gevoelige informatie te vinden, zoals psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen. Dit heeft als gevolg dat de privacy van vele betrokkenen geschonden is. Ook zijn enkele interne e-mails en zo’n tweehonderd voicemailberichten van Samen Veilig gelekt. In de audiobestanden bespreken hulpverleners de probleemsituaties bij gezinnen.

ICT blunder

Het ging mis toen Bureau Jeugdzorg, de organisatie die jeugdzorg regelt in heel de provincie Utrecht, in 2015 de naam veranderde in Samen Veilig Midden-Nederland. De oude website ging in 2018 offline, maar werd niet op een veilige manier ‘afgesloten’. “De organisatie verlengde de domeinnaam van de website niet. Dat zo’n 10 euro per jaar kost”, schrijft RTL. “Daardoor kon iedereen de website overnemen.” Vervolgens werden er dus in de oude website allerlei gegevens gevonden.

Reactie van Samen Veilig

Paul Janssen van Samen Veilig is enorm geschrokken. “Dit is het ergste wat ons kan overkomen”, zegt hij. “We werken met kwetsbare gezinnen die verwachten dat ze bij ons in veilige handen zijn. Het spijt me dat we dat niet hebben waargemaakt, en ik wil oprecht mijn excuses aanbieden omdat ze zich bij ons vertrouwd voelden.” Samen Veilig zegt dat het lek inmiddels is gedicht en dat het online veiligheidsbeleid wordt aangepast.

Paul Janssen
Paul Janssen van Samen Veilig

Buitengewoon zorgelijk

De gemeente Utrecht noemt het datalek ‘buitengewoon zorgelijk en niet acceptabel’. “De privacy en zorg van Utrechters moet altijd voorop staan. Vanzelfsprekend dient dit grondig te worden uitgezocht”, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Wethouder Everhardt beantwoordt verder vandaag geen persvragen, zegt zijn woordvoerder. Hij heeft daar geen tijd voor.

Hoofdredactie van DGU. Mail redactie@degewoneutrechter.nl